10 saker att tänka på innan du flyttar in i din första lägenhet

Med allt från ångesten av att flytta ut på egen hand, till monteringen av en massa IKEA-möbler och installationen av nya TV:n kan en första flytt kännas väldigt överväldigande. Därför har vi samlat några saker du bör tänka på innan flytten.

1. Gör upp en budget

För en smidig flytt är det viktigt att du budgeterar för varje del av processen. Skapa en budget för:

  • Hyran och räkningarna
  • Flyttkostnaderna – lådor, material, transport etc.
  • Möbleringen efter flytten

2. Samla flyttkartonger och material

Du kommer behöva en hel del flyttlådor och annat flyttmaterial så se till att samla dessa i god tid före flytten. Flyttkartonger kan köpas på en del större varuhus. Ett annat billigare alternativ är att be om tomma, använda kartonger i mataffärer. Tänk även på att ha en stor rulle av tejp till hands.

3. Packa smart

erda-estremera-581452-unsplash
Börja packa i god tid

När man börjar packa upp allt man äger inser man ofta hur mycket av ens grejer som egentligen inte behöver. Se till att rensa innan du börjar att packa – samla påsar med skräp som ska till tippen och börja packa det som du vill behålla.

Tänk på att packa i god tid! Ta allting steg för steg – ett tips är att packa efter rum och tema. Till exempel: ”sovrum + böcker” eller ”kök + tallrikar och skålar”

4. Kolla efter mögel

Kontrollera om det finns några spår av fukt eller tecken på mögel, särskilt i lägenheter på lågt plan eller i bostäder med källare.

5.Kontrollera alla eluttag

Räkna alla uttag och se till att de fungerar. Kolla även var kabel och TV-uttagen är placerade i lägenheten och kontrollera att dem funkar.

6.Dokumentera lägenhetens skick

apartment-architecture-contemporary-271722.png
Ta bilder eller video på den tomma lägenheten innan inflyttningen

Innan du flyttar in är det smart att dokumentera lägenhetens skick. Filma alla vitvaror, väggar, dörrar, golv och fönster. På så sättet kan du säkerställa att du inte blir skadeståndsskyldig över skador du ej orsakat när du sedan flyttar ut.

7. Gör en flyttanmälan

När du flyttar behöver du göra en flyttanmälan till Skatteverket så att du har rätt folkbokföringsadress. Detta behöver du göra innan du flyttar eller senast en vecka efteråt. Du kan även eftersända din post med Adressändring AB.

8. Planera ut möbleringen

Innan du börjar med inköpslistan av nya möbler – se till att planera ditt utrymme. Mät ut hur mycket plats du behöver för att få plats med en soffa, soffbord och TV i vardagsrummet och hur stor din säng kan vara för att få plats i sovrummet. Ett tips är att hitta måtten på möblerna du vill ha och sedan märka ut dessa på golvet med tejp. Det get dig en bra överblick på hur möblerna kan placeras.

9.Skaffa möbler och köksredskap

När du vet vet ungefär hur du vill ha det i den nya lägenheten är det dags att skaffa nya möbler, köksredskap och annat. Ett tips för att hålla ned kostaderna är att köpa möbler second hand, dessutom kan du på det sättet ofta hitta något som sticker ut och är mer unikt. När det gäller köks, – och städredskap är det smart att handla sådant i affärer som b.la. ÖoB, Rusta och DollarStore, där har de ofta ett bra utbud som är lite billigare.

10. Gör lägenheten personlig

Sist men inte minst –  gör nya lägenhet till din egna med personliga detaljer. Häng upp en tavelvägg med bilder från alla din resor, måla om sovrummet i din favoritfärg och dekorera med detaljer som framhäver din personliga stil.

Behöver du hjälp med att transportera flyttlådorna, montera  TV-bänken eller borra upp nya TV:n på väggen? Gör flytten lite lättare genom att anlita en en Runner som hjälper dig med detta.

 

 

eller ladda ned appen

appstore-button  google-play-sv

www.taskrunner.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s