6 saker att göra i trädgården under September

Sensommar och tidig höst är en perfekt tid för nyplantering och förändringar i trädgården. Vi tipsar om saker som är bra att göra i trädgården under september.

1. Plantera krukodlade växter

giulia-bertelli-hQO8qaYYCEw-unsplash

Nu är det populärt med blommor i härliga höstfärger och krukor i mörkare stilar. Särskilt krukodlaade växter trivs bra under denna period. Den svala och fuktiga luften skapar en perfekt miljö för dessa växter och de har gott om tid att blomma fram innan vintern.

2. Ha en plan till våren

Det kanske känns lite tidigt att tänka på nästa års växter men september är faktiskt den bästa månaden för att börja plantera vårblommande lökar. Investera i populära sådana som krokus, vintergäck, narcisser och vårstjärnor. Köp dem så tidigt du kan och plantera i väldränerad jord – då håller de högsta kvalitet.

3. Höststäda

När vissa växter börjar blomma över och träden börjar sakta tappa löv är det bra att hålla lite ordning och reda på trädgården. Kratta bort löven, forsla bort grenar och rensa i rabatterna.

4. Plantera träd

September är en perfekt tid för att plantera träd bl.a fruktträd är en vinnare så här års. Om du tänker plantera träd är det bra om du även installerar gnagskydd för att beskydda träden från harar och råddjur under vinterhalvåret.

5. Odla egen vitlök

markus-spiske-vrbZVyX2k4I-unsplash

Vitlök är så enkelt att plantera och skörda, dessutom riktigt kul.

Gör så när du ska plantera:

  • Köp utsädeslök på på handelsträdgården
  • Tryck ned vitlöksklyfta ca 5 cm i marken
  • Ha mellan 10-15 cm mellan varje klyfta

Klart! Vitlöken kan sedan skördas på sommaren eller till nästa höst. Superenkelt och kul! Dessutom kan löken hålla bort ohyra ifall den blommar bland andra växter.

6. Höstpyssla på balkong och terass

Vem älskar inte att pyssla? På balkongen och terassen kan du pyssla om i dina krukor genom att plantera köldtåliga växter som aster, ljung, revsuga och alunrot. Pynta gärna till krukorna genom att använda det fina i naturen som kottar, bär och stenar. Använd höstens vackra färger till att skapa en härlig stämning på balkongen eller terassen.

Behöver du hjälp i trädgården i höst? Våra Runners hjälper dig med plantering, gräsklippning, krattning av löv och andra diverse trädgårdssysslor. Skapa ett uppdrag redan idag och boka din Runner.

 

eller ladda ned appen

appstore-button  google-play-sv

 

Källor: odla.se,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s